Professioneel in gastvrijheid

Nieuws

Op vrijdag 12 oktober vond de heropening van Wijkcentrum SIO plaats. Op 3 juli was het wijkcentrum dicht gegaan, zodat de snackbar in twee maanden tijd ingrijpend verbouwd en gemoderniseerd kon worden. Er is een flink stuk bijgebouwd, zodat er meer ruimte is voor zowel bezoekers als voor de keuken en de opslag. Vanaf begin september konden de gasten weer in Grand Café SIO terecht voor hun hapje en hun drankje. Ook de wijkkrant was welkom om een kijkje achter de schermen te nemen.

Beheerder Cees de Jong vertelt dat het om allerlei redenen nodig was het horecadeel van SIO eens grondig aan te pakken. De eisen voor veiligheid en hygiëne worden steeds hoger en als organisatie wil je milieuvriendelijk en energiezuinig aan het werk. Een voorbeeld daarvan is de led-verlichting met daglichteffect in het nieuwe deel. Een dure aanschaf, wat voor een deel met een energiesubsidie is bekostigd. Verder is er een systeem voor klimaatbeheersing, dat constant zorgt voor de juiste temperatuur.

Enthousiast laat Cees de keuken zien, waar de bakwand geheel vernieuwd is. Door het goed regelen van de temperatuur van de frituur wordt er zowel op energiekosten als op olie bespaard. Cees stopt een indicatiestrip in de frituur en wijst aan: "Als het stripje tot dit streepje verkleurt, weten we dat de olie aan vervanging toe is." De nieuwe bakwand heeft een pomp waarmee de afgewerkte frituur uit en de nieuwe frituur in de bakwand wordt gepompt. Cees wijst op de bakjes waarin de snacks verstrekt worden. Niet meer van plastic, maar van materiaal dat goed afbreekbaar is. "Iets duurder, maar een stuk beter voor het milieu".

Cees is ook trots op de manier waarop 'vuil' en 'schoon' nu georganiseerd zijn. Dankzij doordachte routes komen die niet meer met elkaar in aanraking. Hij laat de afwasmachine zien, waar één korf afwas ingaat. Dat lijkt weinig, maar zo'n korf is in een paar minuten schoon. Cees: "De warmte die het apparaat afgeeft wordt opgevangen en gebruikt voor het verwarmen van het water voor de volgende beurt." Verder is er een wasgelegenheid waar medewerkers hun handen kunnen wassen zonder de kraan aan te raken.

En dan nog het plafond. Dat is akoestisch gespoten waardoor geluid wordt opgevangen en mensen elkaar nog kunnen verstaan. In een wand achter deuren zijn dartborden weggewerkt. Cees: "Ze voldoen aan alle eisen, zodat hier ook officiële wedstrijden gespeeld kunnen worden."

Toekomstplannen zijn er ook. Cees denkt aan een simpele menukaart met gewone, gezonde gerechten, zodat ouderen en studenten en een ieder die geen zin heeft om alleen te eten dat in het wijkcentrum kunnen doen.  Bestuur, beheerder, medewerkers en vrijwilligers kunnen trots zijn op de metamorfose van hun SIO.

Tekst: Ina Huisman